Punts d’interès de la Jornada de Granollers “Usos adolescents de les pantalles”

Si partim de que aquesta jornada s’organitza en el context d’una “modesta” recerca entre els instituts de Granollers i que per tan, pretén analitzar la realitat des del sistema educatiu, us haig de dir que vull felicitar als organitzadors pel plantejament obert, posant sobre la taula diferents enfocaments i evitant la “moralina” negativa quan es parla del binomi: noves tecnologies-adolescents.

Important a destacar que totes les persones que hi van participar són conegudes i reconegudes per la seva vàlua en la reflexió i treball professional en tecnologia i/o adolescència des de diferents perspectives:

Joan Subirats que va inaugurar la jornada, Dolors Reig, Josep Matalí i Jaume Funes.

Tots els/la ponent sense excepció van fer referència al canvi estructural de model social que significa la incorporació de les “noves” tecnologies en el nostre món i que no podem analitzar l’ús que en fan els adolescents des dels nostres paradigmes d’adults i d’immigrants digitals. Aquestes dues qüestions ens porten a fer anàlisis reduccionistes:

1-        Partir de que el comportament adult és el correcte i que la nostra tasca és “domesticar” als/les adolescents.

2-        Partir de la premissa que la forma com nosaltres vam entrar a conèixer el món era millor que la que han incorporat les generacions de nadius digitals.

A group of friends taking photos with a smartphone

Des d’aquest punt de vista són especialment interessants per a la reflexió el “tastet” de resultats i conclusions que ens van presentar l’Isi Plaza i el Jordi Bernabeu (organitzadors de la jornada) sobre la recerca realitzada a tots els instituts de Granollers. Alguns exemples:

–          Els instituts on s’ha implementat l’1×1 aquest ha funcionat com un factor de protecció respecte a l’addicció a les pantalles.

–          Els mateixos alumnes de l’1×1 no estan més temps connectats que la resta d’alumnes d’altres centres.

–          Només un 13% dels adolescents utilitzen les pantalles per crear continguts, la resta són únicament consumidors de continguts.

–          La preocupació més gran de les famílies és l’addicció mentre que el problema més prevalent és l’assetjament a internet. L’addició no és mostra com un problema rellevant quantitativament parlant.

–          Així mateix el 51% dels adolescents declaren que no acudirien a ningú si patissin assetjament.

–          Hi ha diferències significatives entre els usos que fan nois i noies de les pantalles.

Com veieu es trenquen alguns mites habituals quan parlem de pantalles i adolescents com per exemple l’addicció i la incidència que es fa habitualment des de les famílies en el control horari més que en el tipus d’ús que es fa de les pantalles…

A partir d’aquí es van dibuixar algunes propostes que anaven en la línia de:

Acompanyar en l’adquisició de responsabilitat i d’ autonomia en els/les joves

Fugir del control com a única eina. Cal buscar bones pràctiques que tinguin a veure amb l’aprenentatge en general i l’aprenentatge de l’exercici de la ciutadania participativa en particular.

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Resultats i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s